неделя, 14 февруари 2010 г.

Най-добрите снимки на "Дневник'' за януари


14.01.2010 - Пред Народното събрание се събраха над 250 човека, които протестираха срещу промените в Закона за електронните съобщения. Фотограф: Анелия Николова   

Преглед на свободата на печата в света 2009


REUTERS/Stringer

Доклад "Преглед на свободата на печата в света" на Международния медиен институт (ММИ) Виена. ММИ обединява главните редактори на водещи медии в 120 страни.

Общо 110 журналисти са били убити през 2009 г. Най-опасният район в света е Азия, където миналата година са били убити 55 журналисти. Само във Филипините жертвите сред журналистите миналата година са били 38. Още осем журналисти за загинали при взрива от насилие в Пакистан след началото на военната операция на правителствените войски срещу талибаните в района покрай границата с Афганистан. Трима журналисти са били убити и в Афганистан.

На второ място е Латинска Америка с 28 жертви, посочват авторите на доклада. Миналата година в Африка са загинали 14 журналисти. Жертвите в страните от Близкия изток са били шест, от които четирима са работели в Ирак.
 

Най-добрата снимка на World Press Photo за 2009


Снимка на италианеца Пиетро Мастурцо е обявена за най-добрият кадър за 2009 г. от журито на конкурса World Press Photo.

Тя е направена на 24 юни в Техеран и изобразява жени, скандиращи от покрива на сграда по време на протестите след президентските избори в Иран.

Снимката е част от репортаж за нощите, в които над иранската столица се чуваха скандирания на недоволните от управлението, прибрали се от дневните протести и сблъсъците с полицията.

Като цяло репортажът е награден с първо място в категорията People in the News.

Членът на журито Гай Тилим коментира за снимката на Мастурцо: "Трудността при снимането на конфликтни ситуации е да се направи портрет на паралелния живот, на хората, живеещи своя живот. Тази снимка е успяла много добре да съчетае двата елемента, да даде контекст на конфликта - и именно това е Свещеният граал на фотографията".

В продължение на 2 седмици журито е прегледало рекорден брой 101960 снимки, предложени от 5847 фотографи от 128 държави.

Интерактивни социални мрежи



Kултурни последици от разространение на социалния софтуер:
1. Основните компютърни умения на следващите поколения ще бъдат на значително по-високо равнище.
2. Комуникационните умения се развиват, но не се променят съгласно очакванията. Например, 1/5 от населението на САЩ, е функционално необразовано от гледна точка на новите медии.
3. Професионалната компетентност става повече достъпна и видима за всички, в зависимост от качествотто на вашия „блог” или анализ на профисионалната ви биография от центъра по изучаване на е-биографиии/технологията Zoominfo.
4. Вашият личен живот също е видим- потенциални работодатели могат да направят справка за вашето име, фотоси, партньори, с помоща на софтуер като Riya.
5. Хората стават по-добри и по-умели за изграждане на собствени социални мрежи.

Периодична таблица на интернет