петък, 4 декември 2009 г.

Етичен кодекс на българските медии


Медии, подписали Етичния кодекс

АБРО, "Би Би Си уърълд сървис тръст", радиостанциите "БГ радио", БНР, "Дарик", "Инфорадио", "Класик ФМ+", "Експрес", "Нет", "Нова Европа", "Витоша", "ФМ+", "Радио Франс интернасионал", "Ретрорадио", "Фреш", "Браво" и "Микс", както и агенциите БТА и "Фокус", печатните издания "Банкер", "24 часа", "Труд", "Нощен труд", "Дневник", "Капитал", "Дума", "Жената днес", "Земя", "Россия днес", "Марица", "Струма", "Новинар", "Пари", "Сега", "Софийски имоти", "София днес", "София ехо", "Стандарт", "Строителство", "Тема", телевизиите "Би Би Ти", "Би Ти Ви", БНТ, "Нова телевизия", "Седем дни" и "Европа". 

Случаят "Война на световете"





 

Ню Йорк, 1938 г. Започва 60-минутното радиопредаване на Орсън Уелс "Война на световете"по CBS. Радиопостановката е направена под формата на много реалистични новини и репортажи от мястото на събитието.
Слушателите са пропуснали увода: "Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във "Война на световете" от Хърбърт Уелс…"
Но са чули това:
"Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!
Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!"
Последиците: хиляди ранени и починали от инфаркт. Църквите се пълнят с грешници, които молят Бог да им прости. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните. Някои търсят "предводителя на марсианците" и неговия Mercury Theatre on the Air - Орсън Уелс, за да им размажат физиономията.
Изводът: нагледен урок за силата на медиите и огромните им възможности за манипулация.
Как точно е организирана най-голямата медийна манипулация.

Малък речник на манипулативните техники


Автор: В. Попова - съставител (26.05.2007 г.)

Примери за манипулации в медиите:

У нас най-показателният пример е случаят с шегата на Ку-ку" -вците през 1994 година, които разиграха под формата на "репортаж" фалшив сценарий за ядрен взрив. Специалистите смятат, че случаят е идентичен с учебникарския пример за могъщата въздействаща манипулативна сила на медиите - радиопиесата на Орсън Уелс "Войната на световете".

В Германия по време на Първата световна война в радиопредаванията са използвани методите на звуковото въздействие с цел по изкуствен начин да се засилят агресивните преживявания на слушателите. Всички речи на Хитлер са били придружавани от музиката на Вагнер, подсилваща подтискащото впечатление и усещане за неизбежност на войната. Предаванията по радиото на паради и митинги са целяли нагнетяване на масова психоза и превръщане на човека в част от тълпата, където индивидуалността се разтваря в общата емоция и действията на човека са под влияние на страстите.