петък, 4 декември 2009 г.

Случаят "Война на световете"





 

Ню Йорк, 1938 г. Започва 60-минутното радиопредаване на Орсън Уелс "Война на световете"по CBS. Радиопостановката е направена под формата на много реалистични новини и репортажи от мястото на събитието.
Слушателите са пропуснали увода: "Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във "Война на световете" от Хърбърт Уелс…"
Но са чули това:
"Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!
Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!"
Последиците: хиляди ранени и починали от инфаркт. Църквите се пълнят с грешници, които молят Бог да им прости. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните. Някои търсят "предводителя на марсианците" и неговия Mercury Theatre on the Air - Орсън Уелс, за да им размажат физиономията.
Изводът: нагледен урок за силата на медиите и огромните им възможности за манипулация.
Как точно е организирана най-голямата медийна манипулация.

1 коментар:

  1. Това съм го чувал и преди.Наистина за пореден път се обеждаваме каква е силата на медиите и до какво могат да доведат те.

    ОтговорИзтриване